Lär dig mer om klimatsmarta energilösningar

Lär dig mer om klimatsmarta energilösningar med Råådalens energi. Dagens energisystem ställer allt större krav på våra elnät och energilösningar för vårt hem. Vi förklarar i enkelt på denna sida hur olika system kan hjälpa dig att bli en energiproducent.

Har du fler frågor är du varmt välkommen att ringa oss så hjälper vi dig!

Solceller

Solceller är oftast det första steget i att skaffa klimatsmarta energilösningar till hushållet.
Solceller finns allt mer omkring oss men hur fungerar de? Det finns ett par huvudkomponenter i ett solcellssystem.

Solceller

Solcellerna omvandlar solens ljus till elektricitet. Solceller delas upp i olika familjer de största är poly samt mono-kristalina. De har olika fördelar och nackdelar såsom pris och möjlig uteffekt. Det finns även olika material val för modulerna som påverkar livslängd och hållbarhet.

Växelriktare
Elektriciteten som kommer från solcellerna är inte anpassat för vårat elnät utan måste omvandlas. En växelriktare omvandlar solcellernas likström till växelström som passar ditt hem. Dagens växelriktare har även möjlighet att mäta/styra din energiförbrukning samt optimera din solcellsanläggning.

Montagesystem
En ofta bortglömd del i ett solcellssystem men en mycket viktig komponent då ditt tak och solcellsanläggning ska hålla i många år. Beroende på din takbeläggning, lutning mm måste installatören anpassa montagesystemet så det är säkert och hållbart.

Det har blivit möjligt för hushåll att lagra energi över dygnet med hjälp av batterier. Genom att spara el från solcellerna som annars skulle sålts till elnätet kan du senare under natten använda elen för eget bruk. Genom att utnyttja klimatsmarta energilösningar kan du optimera din energikonsumtion.

Ett batterisystem består utav flera olika delar

Batteri
Batterier finns med olika material och ställer mycket varierande krav på säkerhet, miljöpåverkan samt installatörens kunskap. Ett batteri för hushåll består normalt av många små battericeller som kopplats ihop för att öka kapaciteten.

Batteriövervakning
Batteriövervakning är nödvändigt för att säkerställa att batteriet är säkert samt att det håller underlång tid. Batteriövervakningen kontrollerar batteriets hälsa och prestanda flera gånger per sekund och om något inte är korrekt stängs battericellen av.

Omvandlare
Batterier har normalt sett en lågspänning och kan inte kopplas in till elnätet. En omvandlare krävs dels för att omvandla energi för laddning men även när batteriet ska bidraga med energi.

Laddstolpar

Det säljs varje år fler och fler elbilar och priset har blivit överkomligt för allt fler hushåll. Det är fullt möjligt att idag ladda bilen snabbt hemma med hjälp av klimatsmarta energilösningar. Det är viktigt när man installerar en billaddare att man kontrollerar vilken effekt man laddar med samt att elnätet är anpassat.

Det finns flera olika typer av laddare och det är viktigt att veta vilken som passar din bil. Det finns även laddare som du kan ansluta till tre-fas och du kan ta med dig.

Energistyrning

Idag kan du optimera din energiförbrukning beroende på när solen lyser eller du är hemma. Du kan minska elräkningen genom att ladda elbilen på natten,  köra tvättmaskinen när solen lyser eller värma varmvatten när det finns energi över.

Dagens växelriktare och energilagringssystem kan optimera din energiförbrukning. Låt oss berätta mer om hur du nyttja klimatsmarta energilösningar på bästa sätt!